Animalele Planetei: Iguana


Iguanele sunt soparle pe care zoologii le-au grupat intr-o mare si importanta familie, cea a Iguanidelor, care numara 60 de genuri si peste 700 de specii. Nu le intalnim in Europa si nici in Asia sau Africa, ele traind doar pe continentul american. Numai cateva specii au ajuns in insulele Galapagos, Fidji, Tonga si surprinzator in marea insula Madagascar, din Oceanul Indian.

In grupul iguanelor, speciile au aspecte foarte diversificate si adaptari biologice dintre cele mai variate. Unele sunt terestre, capabile sa traiasca in regiuni aride sau chiar desertice (Phrinosoma cornutum, Uma notata), pe peretii stancosi, aproape verticali ai muntilor.

Dar exista inca enigme carora nu li sa gasit o solutie valabila. Una din cele mai arzatoare este legata de raspandirea actuala a iguanelor. Acestea au aparut si au evaluat pe continentul american, unde au devenit un grup dominat de soparle. In afara spatiului american, mai gasim iguane doar in insulele Galapagos si inca mai departe, in mijlocul Oceanului Pacific, in insulele Fidji si Tonga. In arhipelagul Galapagos exista doua specii de iguane: una terestra, cealalta maritima.

Capul cu botul scurt, ochii negrii, gura mare, creasta, aparent tepoasa (dar moale la pipait) care porneste de la gat si ajunge la coada lunga, puternica si turtita lateral, labele cu degete lungi, palmate, terminate cu gheare mari, ascutite, corpul acoperit cu solzi, toate intaresc impresia de monstri din era secundara.


1 comentarii:

  Anonim

17 noiembrie 2009 la 07:35

frumos, interesant, dar sensibil animal. nu e chiar simplu de crescut in captivitate. buna descriere ai facut, felicitari. sa ma mai laud si sa zic "pentru mai multe informatii cautati-ma"?