"Rromi" pe naiba

---Nu is rasist, dar cred ca acest lucru ma forteaza sa fiu. Numai la romani, astia vor sa fie declarati "rromi", dar ar trebui sa stiti un lucru esential: NU SUNTETI. Nu stiu cine a scos, cand a scos sau cand a spus ca tiganii se mai numesc si rromi dar cred ca a fost pilit bine. Probabil a vrut sa zica "Rrrromani" dar cum nu isi putea rosti nici numele bine s-a incurcat in excesul de litere.
---Sa va spun si de ce. Cum "sarmale" nu are traducere in alta limba asa nu are nici cuvantul "rrom". In spaniola ii "gitano", in italiana ii "zingaro", in croata si franceza ii "cigan", in germana ii "zigeuner", in ungara "cigány" si lista continua. Spuneti va rog frumos care din cuvintele urmatoare seama cu rrom si nu cu tigan ? Si presa cand traduce cuvintele mentionate mai sus traduce "rromi" nu tigani, de ce ?
---Majoritatea oamenilor din romani din Romania au ceva cu ei intr-un mod mai subtil sau in cel mai direct mod posibil din cauza imaginii care ne-au dat-o in afara. NU spun ca nu ne-am facut-o si cu mana noastra, dar ei o amplifica. Un englez care nu stie cum ii un roman de treaba, ca a avut treaba numai cu "dansii" o sa zica "Romanii sunt tigani" (am intalnit nu am inventat acum).

---La universitati "rromi" au locuri speciale, gratuite cu toate platile sustinute de guvern. Ei se lasa de scoala din clasa a doua si ei le tin locuri speciale la facultate pana in ultimul an. Vi se pare normal asai ? Ca saracii nu pot invata si nu au cultura generala ca sa trudeasca un pic sa intra pe merit la universitati. Ei trebuie sa intre gratis pentru ca is de alta etnie. Dar aia care is saraci lipiti pamantului si au grija de bunici si invata bine si vrea sa mearga la facultate nu are banii cu ce sa mearga. Asa ii mai uman.
"Parere personala"

1 comentarii:

  Anonim

14 ianuarie 2013 la 13:20

numele de "rrom" a fost preluat de insisi tigani in anul 1971. "rrom" in limba romanes (tiganeasca) inseamna "OM"